måndag 17 augusti 2020

Höststartsrader!

                                                                                                        Klassrummet 200817  

Höststartsrader!


I den klassiska visan "Visa vid vindens ängar" finns strofen "det fladdrar till i en tyllgardin". 
Precis så är det. 
På något sätt lär man sig aldrig, och sommaren blir just så som Ledin sjunger; "Sommaren är kort". Fantastiskt roligt att få igång rutinerna igen - och få träffa era härliga juniorer! 
Vi har under hela förra veckan som sig bör hållit på med förberedelser av alla de slag. 
Återkommer strax till dem. 

Nu är det årskurs 6 som tar sin början. 
Förvisso är det sista året på mellanstadiet, men jag vill att vi alla ska vara helt på det klara med att under läsåret som soligt strax stundar, är och kommer siktet att vara mycket fast ställt mot årskurs 7. 
Vi har trettiosex veckor på oss, eller nio månader i skolan om man så vill. 
Vårt mål ska absolut vara att varenda en känner tro och tillförsikt inför starten på högstadiet, när vi säger farväl till varandra i juni nästa år. 
Mantrat kommer hela tiden, varje enskild skoldag, att vara "få jobbet gjort". 
Var och en utifrån sin förmåga, men jobbet ska göras. 
Skolans portalparagraf handlar om det demokratiska uppdraget vi har i skolan. 
Det är inte förhandlingsbart. 
Gör man inte sitt jobb blir det som med flyttfirman som vägrade bära saker - de fick konka till slut. Därför gäller det, med våra ungas utveckling för ögonen, att vi vågar utmana, vågar ställa krav. 
Ställa krav och utmana, är ett mycket tydligt sätt att visa att vi bryr oss och vill de unga. 
Det kritiska granskandet är på många sätt avgörande för utvecklingen framåt. 
Självklarheter är som de är. inte så mycket att prata om. 
Frågan är vad vi gör för fortsättningen. 
Jag menar, låset till synagogan fungerade inte för det var sabbat. 
Frågan är ju vad de gör sen? 
På samma sätt om vi pratar sumobrottning, så snackar vi tjocklek. 
Frågan är hur de gör? 
Ett av de tio första veckoorden är "stolt"; att vara eller känna sig stolt över något, helt enkelt att göra något riktigt bra - och känna den inre tillfredsställelse som det ger. det är precis som målaren som vet precis hur mycket hen ska späda ut sin färg - för det blir bets så. 
När det gäller personal och lektioner ser det ut så här inför höstterminen. 
Mattias har slutat för att i Stockholm börja studierna mot idrottslärare. 
Felippe är kvar och kommer att ta hand om ämnet bild. 
Det är 6B som har Hemkunskap uppe på Långbergsskolan under höstterminen. 
6A har samma ämne där på vårterminen. 
Den första veckan är det introduktion i hemkunskapen med kollega Ann-Sofie. 
Felippe följer med och man får ta med sin cykel. 
Trafikregler gäller givetvis. 
Undertecknad kommer att ansvara för de två kärnämnena matematik, svenska tillsammans med kollega Rebecca. 
Ämnet engelska kommer jag att ha hand om i båda klasserna. 
Det blir fortsatt Pontus i musik och Dabia inom So. 
Rebecca kommer att ha ämnena No, Teknik och Idrott med klasserna precis som förra året.  
Kollega Åsa och Dabia i slöjdämnen precis som förra året. 
Tja, det var väl snabbt, raskt och fort, organisationen i stort. 
Hoppas det gick att förstå. 

I somras hörde jag något jag inte kunde förstå.
Det var Ernst Kirchsteiger som i sitt alldeles egna program berättade att han satt och pratade med en basilika, som dessutom enligt honom själv var en av hans bästa vänner.
När jag hade skrynklat ihop min hjärna över vilket språk man använder då och hur man kan vara kompis med en basilika, gick samme Ernst ut i ett större rum och satte sig i en soffa.
Där fluffade han med en av kuddarna och talade om för oss att vi ska se på kuddarna som en orkester.
Jag lovar er.
När det gäller era barn.
Ingen av oss lärare och personal här på skolan kommer att prata persilja. 

En gång i somras, när jag stod och ömsom grävde ömsom spettade en grop för plantering av buskar, kom en örn glidandes förbi på ganska låg höjd över vattnet.  Just det - örn!                                                                                                  Vi ska börja terminen med ett ämnesövergripande arbete om örn.                      Sagt och gjort.                                                                                                Grävandet och spettandet lättades upp av tankar som skulle bli planering av projektet.Sålunda kommer vi att under de tre första veckorna att sätta klorna i och arbeta, ta reda på och lära oss om örn.                                                        I musiken blir det ABBA:s låt "Eagle" och musik av gruppen "The Eagles", i Tekniken blir det flygförmåga, i Bild blir det örnmåleri, i No blir det örnens anatomi och i Svenska blir det författande av egna texter kring denna stolta fågel och i textilslöjden blir det örngott.Visste ni att en klo på en vuxen havsörn kan lägga sig tvärs över en vuxen mans knutna näve?!  Med detta projekt för ögonen, kan vi lugnt säga att terminen kommer att få en flygande start!     


Mycket varmt väldigt välkomna till årskurs 6 och starten på höstterminen 2020!

Svenska
Vi kommer alla i årskurs 6 att gemensamt läsa boken "Eldens hemlighet" av Henning Mankell. Boken handlar om ett barn som flyr ifrån krigets helveten, och var vid sin utgivning en bok som kändes som något någon annanstans.                 Vi kommer parallellt med läsningen att göra ett personligt och reflekterande arbete om och kring boken och dess innehåll.                                                      Idag är ungdomsromanens innehåll och budskap på vår tröskel varje dag.    Vidare kommer alla juniorerna att få låna en bok att ha som bänkbok.                  Vi kommer parallellt med läsningen att göra ett personligt och reflekterande arbete om och kring boken och dess innehåll.
Den första omgången "Veckans ord", som barnen får nu på fredag och som alltså är till fredagen 28 augusti, är följande:
termik
rovfågel
skarp
vingspets
spiral
plundra
byte
störtdyka
hämnas
stolt/förlåta (junior väljer ett av orden)

Engelska
Vi kommer arbeta med texten till ABBA:s låt Eagle.
Eftersom lektionen i engelska ligger på torsdagar, blir det till den dagen vi har olika arbeten och liknande.
Den här veckan ska er ljuvliga junior själv välja tio stycken ord ur texten från låten.                           
De tio orden ska redovisas på torsdag 27 augusti, och då är den rutinen igång.
Vidare kommer eleverna att få läsa/lyssna till den afrikanska fabeln/sagan "Fly Eagle, fly!", vilken handlar om att vi alla ska hitta vår egen väg och inte gå dit andra har bestämt eller talat om för oss.

När vi ändå är inne på ämnet engelska, vill jag passa på och berätta om att skolan satsat och köpt in ett helt nytt läromedel till det här läsåret. Så nu kommer eleverna i årskurs 4 - 6 att i sina händer få ha nya och fräscha böcker med ett innehåll som är mer "up-to-date" än det tidigare, som vi sannerligen har slitit med hälsan.

Well, that`s about it, for the time being...

Matematik
Lika säkert som att augustimånen är rund och trind, eller att planeten Mars lyser rödguldaktig över trädtopparna i söder, kommer vi fortsätta med gångertabellerna. 
Vidare kommer alla elever i årskurs 6 att få göra ett ordentligt repetitionstest för momenten i årskurs 5. Utifrån de resultaten, kommer Rebecca och jag att göra mattegrupperingar, för att på bästa sätt utnyttja våra kompetenser samt ge eleverna optimal hjälp så långt det är möjligt.

Slöjd
I textilslöjden kommer barnen att få sy ett örngott. (Såklart, vi har ju tema örn..)
Åsa vill att er junior tar med sig en kudde som hen vill sy ett örngott till.
Alternativt kan man ta med sig måtten på den kudde man vill sy ett örngott till (missa inte att det då ska vara måtten för längd, bredd och höjd).
I trä- och metallslöjden ska det bli bygge av fågelholk! Holkarna ska dekoreras med örnmotiv, vilket t.ex. kan brännas in, eller på annat sätt skäras eller karvas in i träet.

Bild
Den fösta bilduppgiften för läsåret kommer att vara  - just det - en örn.
Barnen ska helt enkelt först rita, sedan måla av en bild på en örn.
Det blir en skarp träning vad gäller finmotorik på öga-hand, och era ljuvlingar är nu verkligen i en ålder då ögat ska styra rörelsen och inte rörelsen som styr ögat.
Uppgiften kommer att ta sin tid och finns på programmet under tiden för vårt "Örnprojekt".  

Teknik 
Här kommer eleverna att få lära sig om de elementära grunderna för flygning, samt vika ett pappersflygplan utifrån de grunderna.

No
Rebecca kommer att berätta och beskriva om örnens anatomi, utseende och utpräglade förmågor. Eftersom det är örn vi kommer att hålla på med, kommer givetvis begreppet "termik" med i bilden. Barnen kommer också att få bekanta sig med, via film, den hisnande sporten Parahawking.Där kan man verkligen snacka om att ha högtflygande planer och luft under vingarna!

Musik
Genom sång och instrumentspel kommer juniorerna att få ta sig an ABBA:s "Eagle", så klart.Men även musik från världsgruppen "The Eagles" finns med i planerna - för att inte tala om Evert Taubes "Havsörnens vals".                            Lita på att barnen under Pontus säkra ledning kommer att både få arbeta på ackord och ta sig ton...

So
Det kommer att handla om ekonomi.
Barnen får bekanta sig med begrepp som utgifter och inkomster, + o - i kassan samt även vad skatter är för något och varför de finns.
Den bästa ekonomin kanske man får om man bor på den sydöstra delen av Bråviken utanför Nävekvarn, ute på halvön Lönö?

Idrott
Vecka 34 blir det Stadsorientering och under vecka 35 blir det stadsorientering + kompassövningar i klassrummet och/eller skolskogen.
Idrottslektionerna under veckan ligger på måndagar respektive onsdag eftermiddag för klass 6B och fredag eftermiddag för klass 6A.
När det gäller omklädning och omklädningsrum ber jag er ivrigt läsa det dokument som junior kommer hem med från skolan imorgon.

Hemkunskap
Lektionerna sker uppe i Hemkunskapssalen på Långbergsskolan. 
Klass 6B på höstterminen och klass 6A på vårterminen.
Den här första veckan kommer det handla, eftersom ämnet är nytt för eleverna, om rutiner, upplägg, regler och information om och kring ämnet.
B-gruppen har hemkunskap på tisdag eftermiddag, A-gruppen har sin hemkunskap på torsdag eftermiddag.

Avslutande rader
Augusti 2020 och skolan ska börja igen. Det är väl ändå härliga tider?! Enligt Världsbanken finns det idag på vår jord cirka 264 miljoner barn och unga som inte får gå i någon skola. Nio av tio baren på jorden går i någon form av skola, men kvalitén är så låg att knappt hälften av alla barn som får någon slags utbildning kan läsa vid tio års ålder.
De flesta av jorden baren som får gå i någon skola, gör det i cirka fyra år.
Kunskap och vetskap är den verkliga nycklarna, om FN:s globala utvecklingsmål ska kunna nås.
Framför våra ögon, dagligen, kan vi i TV både se och höra hur diktatorsfasoner behandlar just kunskap och insikt.
Vi ska helt enkelt vara mycket stolta över den svenska skolan!
Det demokratiska uppdraget som ska prägla precis allt i vår skola, är en gåva och ynnest att få ta del av. Det är bara att fråga 264 miljoner barn och unga.

För att runda av det här första veckobrevet för läsåret, vet vi ju alla att de så kallade nationella proven i ämnena engelska, svenska och matematik är på gång bara ett par tre månader bort.
Som av en händelse kommer vi därför såklart, fortfarande med siktet mot årskurs 7, att jobba mot de mål som hägrar i de riksomfattande proven för alla elever i årskurs 6.
Där är beskrivande en nyckel.
Förmågan att kunna beskriva.
T.ex. känns påfågeln igen på fågeln, och sommaräng ser ut som maräng.
Någonstans under det här läsåret kommer säkert världens djur upp på scen, och då kan det vara veta att det renligaste djuret på savannen är hygienan.
En annan sak, absolut för era barens bästa och deras ökande skolresultat är lunchen.
Det är inte så att om man äter en linjal blir man mätt.
Den som hellre tuggar i sig påsar med chips kommer definitivt att få en dip.
Om nu er junior liknat det större och väldigt morgontrötta djuret snoozehörningen, blir det nya tider nu.
Mig veterligt finns det bara en skola där man inte behöver passa tiden - scenskolan.

Augusti verkar ta igen det som juli inte bjöd på; varma dagar.
Skulle det bli svettigt de här första dagarna, beror det inte på att det är väldigt mycket att göra.
Vi lovar att möta och ta hand om era adepter på bästa möjliga skolsätt.
Ett nytt oskrivet, innehållsrikt och härligt läsår ligger framför oss.
Bäst vi börjar.
Om sjutton veckor är det jullov..