onsdag 25 september 2019

Veckorader inför vecka 40

Arbetsrummet 190927

Så kommer då till veckan oktober in på scenen. Naturen ska klä sig i sin färgsprakande skrud, vattnen blir på allvar kyligare och våra fåglar som inte stannar sträcker sig söderut.
I måndags var det höstdagjämning på hela vår jord och i tisdags passerade vi dagen för tre månader kvar till julafton och nu till veckan är det dags för terminens utvecklingssamtal.
Dessa blir på tisdag 1 oktober och torsdag 3 oktober. Tiderna finns utlagda på bloggen av Dabia.
Er junior har fått stifta bekantskap med det dokument som gäller för samtalet, och hen har med sig tre frågeställningar och en uppgift om mål att tillsammans med er tänka och fundera igenom tills vi ses här i skolan. (Missa inte att eleverna slutar 13.00 på tisdag och torsdag pga. utvecklingssamtalen.)
En fråga, som vi kommer att ta med alla, är er ljuvliga juniors läsvanor hemma. Hur fungerar de nu? Vad kan ni göra åt dem? Att ha bok med sig ner i bädden när tandraderna är borstade och nattkläderna pådragna, är ett eminent tillfälle för träning av hjärnans läscentrum; bara för att ge ett exempel.
Så ha den frågan samtalad, resonerad och förberedd när vi ses till utvecklingssamtalet...
Innan vi börjar med ämnena! En hiskeligt härlig höstnyhet!
Vår musiklärare är tillbaka!
5B har musik på onsdag efter lunch. 5A på torsdag efter lunch. Halvklass. "Träslöjdsgruppen" börjar!

Slöjd
Med flyt och fortsatt fint förhållningssätt, kommer klass 5A nog i nästa vecka att bli färdiga med sitt akvarium. Klass 5B har kommit en bra bit på vägen, men behöver en vecka till på sig för att bli klara.
I träslöjden fortsätter hyvlandet, svarvandet och putsandet på de blivande spelpjäserna.

Geografi
Testet på Sveriges geografi är genomfört och det blir blåvita saker för hela slanten när Finland nu står på tur. För detta Suomi blir det samma stuk som med Sverige. När det framöver blir dags för Norge, Danmark och Island, kommer Dabia att prova en arbetsform genom grupparbete.

Matematik
På sidorna 38 - 39 i grundboken finns nio uppgifter, vilka är "utmaningar", som författarna kallar dem. Vi kommer att arbeta med dessa under nästa vecka och det finns en uppenbar möjlighet för att ni därhemma kommer att få frågor om hur de här problemen ska lösas.
Jag vill då att ni inte snabbt presenterar variationer på lösningar, utan istället lirkar med er junior så att hen själv tänker tankar om vägar till möjlig lösning.
Hela tiden ska metoden att teckna/rita problemet finnas; som att göra en planskiss över ett mindre bygge, eller en karta över ett område om ni så vill.
Som final på det här arbetsområdet, innan vi går över till geometri, tänker jag låta eleverna få välja 4 av de nio uppgifterna som en diagnos där de visar mig på sitt absolut bästa sätt hur de löser sina problem. En av de nio uppgifterna kommer alla att få göra.
Min förhoppning och mitt mål, är att mellan eleverna få igång samtal om hur de löser sina problem och att de diskuterar och analyserar sina olika varianter mellan varandra.
Efter denna "visa att du kan", kommer vi att ta oss an geometri. Då får vi se matematiken ur en annan synvinkel när vi får upp ämnet flera grader!

Svenska
Stavning kan tyckas vara en tråkig sak. I dagens digitala värld har just stavningen och kraven på densamma rakat i höjden i takt med datorprogrammens uppgraderingar.
Visserligen finns det program som ytterligare kan se till att vi inte behöver tänka, men fortfarande så är det skrivna ett personligt avtryck, som i dagens datorvärld kan läsas av oändligt långt fler än skrivna fraser från förr.
Så.
Nästa vecka ska vi sätta tänderna i frågan om det ska vara en eller två konsonanter.
I huvudboken blir det sidorna 33 - 36 och i övningsboken sidorna 14 - 18.

Engelska
Den utdragna storyn om det inlåsta spöket vänder nu blad och de nya ägarna - the new owners - hittar en hemlig kod på en tavla i ett av rummen på det gamla slottet Forrest Manor.
Lucy fortsätter göra allt hon kan för att få denna spökhistoria gastkramande med hjälp av kapitel 2 (The secret message).
Som ni förstår, och jag har pratat med Lucy och min rektor om det här, så är jag mer än lite bekymrad över nivån på engelskan. Den måste höjas. Om inte annat, så kommer de nationella proven i årskurs 6 en dag närmare hela tiden.
Därför, som lästräning, ger jag ett förslag om att ni regelbundet lyssnar på er härling när hen läser denna - just nu - spökhistoria för er.
Ställ enkla frågor som tarvar enkla svar. fråga om ord som ni "inte förstår", osv, osv.
Oavsett vad, är nu läget som det är, och det är bara tillsammans som vi gör det. det är då som målen nås....

Idrott
En av dagarna kommer det att vara skeppsbrott som gäller. Precis alla möjliga redskap fram, absolut inte ens nudda golvet och i allt övrigt se till att man klarar sig undan "stormen".
Utöver denna brutna skeppslek, blir det konditionsträning och hinder på olika sätt.

Teknik/No
Den första så kallade NTA-lådan har anlänt till skolan, och Rebecca kommer att framöver en tid nu tillsammans med eleverna ägna lektionerna åt fysik och rörelse. Vi kommer att ha ett läxförhör på fredag. Alla har fått instuderingsfrågor att arbeta med.

Bild
Barbros gungstol börjar färdig för de flesta. Momentet att använda lim gjorde att för många hamnade i klistret, vilket har bidragit till att lektioner har passerat. Nu fick ju eleverna använda en mindre limpistol, men det gick ändå inte att skjuta på uppgiften, utan alla delar skulle fästas färdigt.
Nästa vecka kommer eleverna att få göra sina bildmappar, där de under läsåret ska samla sina olika alster.

Så har vi då kommit till slutet, den här gången.
Först en hiskeligt härlig höstnyhet!
På första rasten, torsdagar, från och med igår, är det flickorna som spelar fotboll på skolgårdens plan!
Lika friskt som en fräsch höstfön!
Fortsättningsvis.
Vi här på skolan jobbar just nu stenhårt med två specifika saker, som vi i och med dessa rader vill ha er hjälp med.
Det ena är det för ofta förekommande grova språket som för frekvent förekommer mellan elever, oftast pojkar. Ord och uttryck som "Håll käften!", "Fuck you!", "What the fuck?!" och "Fucking jävla.......", är sådant som undertecknad hör mest varje dag.
Som ni förstår, måste detta bara bort och inte ens i min vildaste fantasi kan jag tänka mig att detta vokabulär finns accepterat i era hem.
Ett ordentligt språksamtal med tydligt satta hållbara ramar för framtida bruk är vad vi önskar från er sida.
Det andra är matsalen. Ljudnivån från årskurs 5 är som ett mer eller mindre dundrande vattenfall. För barnens bästa har vi en hålltid på 12.00 (lunchen börjar 11.40) när de matslukande juniorerna ska/får lämna matsalen. detta för att alla ska hinna sitta ner, äta sin mat i lugn och få om bara så lite en portion av "rast-vila" framför sin lunchmat.
Just nu står klasar av elever vid utgången klockan 12 och trycker på så att personalen där mer eller mindre blir klämda mot dörren. Kvar i matsalen är matrester, stolar, bestick, glas och servetter - och då har vi en skolregel som säger att varje elev ansvarar för att hens plats är ren och iordning när hen lämnar platsen.
Sålunda, också här behövs ett ingående "det-viktiga-med-lunch-och-hur-jag-uppför-mig-i-matsalen-samtal". Framför allt för eleverna själva, som efter lunchrasten ska prestera på nya lektioner, men icke desto mindre för våra kollegor som är personal just i matsalen och skolköket.
Vi tackar på förhand stort, innerligt och med hjärtat!

Sagt var. Höstdagjämningen för i år är passerad. Greta Thunborg läxade upp världsledarna på klimatmötet i New York, första svenska kvinnliga astronauten - Jessica Meir - upp i rymden och elitserien i ishockey tog på allvar fart.
De som blev underkända på astronaututbildningen och missade möjligheten till raket-karriär, fick anställning på ozonlagret.
Ishockey? En puckad sport, kan man säga, där många av utövarna i sina ansträngningar blir mer eller mindre sargade. Å andra sidan är det en sport där man lär sig att tackla problemen, fast man hela tiden är på glid. Dock, siktet är hela tiden inställt på att klubba målen.Och har nu laget innan match varit på shoppingrunda, finns det alltid minst en i varje lag som med skydd och allt är väl villig att vakta kassen.
Badtemperaturen är nu stadigt under 10 grader och simturen blir för min del kortare. Min älskade finska fru fortsätter dock oförtrutet sin runda på 28 - 30 simtag, innan vi går in i bastun igen.

A propos kallare bad och kallare väder. Om någon tycker att ni har det kallt i rummet, be dem att gå och ställa sig i hörnet. Där är det alltid 90 grader!

Vi i team 5 önskar er en riktigt skön och bra sista septemberhelg!
Vid tangentbordet
/Stefan