fredag 13 september 2019

Veckorader inför vecka 38

Arbetsrummet 190913

Vilket drama det är som utspelar sig! Kontinenten Storbritannien är på väg att kastas rakt och djupt in i den värsta krisen sedan andra världskriget! Den här nationen har ingen skriven grundlag, utan allt har av tradition skötts med "gentlemens agreement". I vårt land Sverige har vi ju Magnus Eriksons landslag från 1350 och sedan den mer omfattande regeringsformen från 1634.
Eleverna har frågat mig om detta med Storbritanniens "skilsmässa" från EU och jag har försökt förklara och berätta så gott jag kan. På barnens frågor har jag försökt förklara detta med öppna gränser, tullar och fri arbetsmarknad och varför det nu finns en stor oro i Storbritannien.
Eleverna har också pratat med mig om detta med att ha huva på sig inomhus. I samtalen kring detta kom bilden på skytten i Malmö upp och vi har då pratat/samtalat om detta med att stå för det man gör.
Det är härligt och inspirerande med barnens frågor om och från vår omvärld, och ni har mitt ord på att vi alltid kommer göra vårt bästa för att ge svar så bra som möjligt.
På samma sätt har ni vårt löfte att vi inte viker för några frågor.
Alla dessa frågor, som inte står på schemat, är minst lika viktiga för barnens personliga utveckling som något annat. Tillsammans gör vi det....

Slöjd
I träslöjden fortsätter vi med potatisstickor i alla möjliga färger. Vi täljer med kniv och slipar med sandpapper för att få en finare yta.
När  de är väl färdiga kommer vi att arbeta med följande:
Årskurs 5 förbereder en bit björk för svarvning, med målet att skapa en spelpjäs.
I textilslöjden kommer barnen tillsammans med Eva-Lena att göra ett akvarium i tyg genom applikationer. Målet är att få till en stor tavla i tyg att ha i slöjdrummet. 

Svenska
I förra veckan genomförde vår specialpedagog Sara ett lästest med eleverna och kollade läsutvecklingen jämfört med årskurs 4. Samtliga elever har gått framåt och flera ligger över gränsvärdet.
Här vill undertecknad flagga för den regelbundna läsningen - både i skolan och hemma. Det är sant! En kvart om dagen hemma gör underverk! 
Jag har ett tydligt mål i att varje elev i sin bänk alltid ska ha en bok att läsa när lusten, andan, motivationen eller planeringen säger så.
I veckan som gick hälsade vi på hos några av våra sagoklassiker. Tveka inte att låta era juniorer läsa böcker som Gullivers resor, Alice i Underlandet och eller historiesamlingen som går under namnet "Djungelboken".
Nästa vecka kommer vi ta oss en till på hur ett bibliotek är organiserat samt arbeta med "alfabetisk ordning".
Tillsammans med mina kollegor, planerar vi att i halvklass gå och besöka vårt fina bibliotek Culturum och där låna bok. Förbered juniorerna på hur man ska vara, när man är på ett bibliotek. Tack på förhand!
Självklart och givetvis har vi tio nya ord att lära oss både betydelse och stavning på.

Matematik
Gångertabellerna, precis som varje vecka. Vi har redan en elev i klass 5B som klämt till med med all 50 rätt på de två minuterna! Stiligt!
Eleverna kommer nästa vecka att få ett beting att bita i på samtliga lektionerna i matematik. Detta bland annat för att jag vill skapa möjligheter för mig att under de kommande dagarna mer hinna gå runt och lyssna in hos varje elev hur matematiken fungerar på den nivå vi är nu.
Därför har er junior av mig fått markera vilka uppgifter som ska göras på sidorna 22 - 29. De svaga prickarna framför uppgifterna gör det lätt för er att följa upp var ert barn ligger till under veckan som kommer.
När det gäller testet/diagnosen som vi genomför nu på fredag 13/9, kommer de som inte når upp till "ribban" att få göra om; precis som inom friidrottens olika hoppmoment, man har tre försök på sig. 

Idrott
Efter veckans löpning i Ekensbergsskogen, blir det nästa vecka friluftsliv och vindskydd.

Geografi
Det har varit idrottsdagar på Ekensberg den här veckan och samtidigt har tyvärr vår kollega Dabia varit sjuk, varför geografin för den här veckan helt enkelt bara skjuts vidare till kommande vecka.

Engelska
I engelskan fortsätter repeterandet. Kommande vecka blir det fortsättning av alfabetet samt nötande av "a" och "an".
I textboken fortsätter äventyret med Spöket på slottet Forrest Manor.

Redan halvvägs in i september. Dagarna flyger förbi. I tidningen har jag redan sett de första annonserna för bokning av julbord. Hela tiden är det det nya nu. Man ska vara uppkopplad, upp-to-date och på.
När ska tiden för lugn, eftertanke, reflektion och sinnesfrid få finnas?
Det här är en av anledningarna till att vi på Östra skolan på morgonen samlar in barnens mobiltelefoner; låta dem få vara med sig själva i det som ska göras i skolan.
Dagens mobiltelefoner är som att ha allt i hela världen inom räckhåll - och då kan vi mena precis allt.
Man kan gott ställa sig frågan hur vi i hela friden då ska kunna förvänta oss att våra unga ska känna lugn och ro.
Som lök på laxen, grädde på moset och rosen på tårtan är man också med dagens teknik på sig eller i handen precis var eviga sekund nåbar och kontaktbar. Bara vetskapen om att aldrig få vara i fred, kan väl ge vem som helst myror i brallan. Mobilfritt är nog inte så dumt, sedan får Telia, Nokia och Huawei säga vad de vill!
Nu önskar vi i vårt arbetslag dig och din familj en skön och frisk septemberhelg!
Mobilerna kan snart allt.....
- Nu har mitt börjat fysträna med mobilen!
- Nähä! Hurdå?
- Sit-apps!!

- Sen var det ju riksdagens högtidliga öppnande och vår kung satt där och hade ont i foten.
- Varför då?
- Han hade tappat tron på sig själv!

Vid tangentbordet
/Stefan